Αθήνα, 18 Ιουλίου 2025
Ημέρα δημοκρατίας, διεκδίκησης της ειρήνης και διεθνούς αλληλεγγύης είναι η καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, 18 Ιουλίου.
Ο μεγάλος ηγέτης του λαού της Νότιας Αφρικής υπηρέτησε τις αξίες αυτές σε όλη του την ζωή, με ανυποχώρητους αγώνες για την απαλλαγή της χώρας του από το βάρβαρο και απάνθρωπο καθεστώς του απαρτχάιντ, το οποίο καταργήθηκε στην εκπνοή του 20ου αιώνα, όταν τέλειωνε και ο ψυχρός πόλεμος που το συντηρούσε. Απόδειξη της στενότατης σχέσης δημοκρατίας και ειρήνης.
Έχοντας υπάρξει ο διασημότερος πολιτικός κρατούμενος επί 27 συνεχή χρόνια, ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου δεν επιδίωξε αντίποινα όταν απελευθερώθηκε, Φεβρουάριο 1990, επιλέγοντας ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς καμιά παρέκκλιση από τον στόχο της βαθειάς δημοκρατικής αλλαγής.
Το τέλος του απαρτχάιντ σφράγισαν οι εκλογές του 1994 όταν ο Μαντέλα εκλέχθηκε πανηγυρικά πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, με εντολή νέου δημοκρατικού συντάγματος, στην εκπόνηση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά ο συνάδελφός του δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, μετανάστης από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας.
Επιλογή ειρήνης η καθιέρωση από το νέο σύνταγμα έντεκα επίσημων γλωσσών, απόδειξη σεβασμού στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, επιλογή που συνέβαλε στο να μην αποξενωθούν από τον δημοκρατικό μετασχηματισμό οι λευκοί, η μεγάλη ινδική συνιστώσα, μειονότητες μαύρων (πλειοψηφία οι Ζουλού) και πολλές εθνότητες.
Σημαντική επιλογή ειρήνης και η ακύρωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, στο οποίο το απαρτχάιντ συνεργαζόταν με το Ισραήλ. Έτσι, η Ν Αφρική μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει στην κήρυξη της αφρικανικής ηπείρου σε αποπυρηνικοποιημένη, με την συνθήκη της Πελιντάπα.
Επισημαίνουμε, τέλος, ότι η Νότια Αφρική εξακολουθεί να πορεύεται στα βήματα του Μαντέλα, αναλαμβάνοντας ειρηνικές πρωτοβουλίες όπως η παραπομπή της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με την κατηγορία της γενοκτονίας εις βάρος των παλαιστινίων στην Γάζα.
Πολλές επίσης οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης, της οποίας οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί για την αποτροπή του πολέμου στην Λιβύη και την υπέρβαση της τραγωδίας που αυτός προκάλεσε.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευδοκία Ρόκα
info@padop.gr, 6974000265
https://www.facebook.com/padop.gr/