ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Με την παρουσία του τ. Δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και της δημοτικής συμβούλου της παράταξής του Λεμονιάς Κλωνάρη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2024, αντιπυρηνική εκδήλωση με την προβολή της ταινίας «Η Κραυγή της Χιροσίμα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμερή, αφήγηση Μάνιας Παπαδημητρίου και κείμενο Μιχάλη Περιστεράκη.
Τον συντονισμό έκανε η συγγραφέας Δήμητρα Νούση, με κεντρική ομιλήτρια την Γιαπωνέζα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Τάμα Ότα.
Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την πρόεδρο των Ελλήνων Γιατρών κατά των Πυρηνικών Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας Γιώργο Λιασή και τον Προέδρου του ΠΑΔΟΠ Πάνο Τριγάζη.
Μηνύματα έστειλαν ο πολιτιστικός Ακόλουθος της Ιαπωνικής Πρεσβείας κ. Κο Σιρατόρι και η Ουαλή ακτιβίστρια Κάρεν Χάλοους, εκπρόσωπος στην Ευρώπη της παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλίας «Πλοίο της Ειρήνης», το οποίο επισκέπτεται και τη χώρα μας, έχοντας συχνά ως επιβάτες και επιζώντες (Χιμπακούσα) των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
«Η τραγωδία των Χιροσίμα και Ναγκασάκι δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία, καθώς δεν επρόκειτο για πολεμική πράξη ο βομβαρδισμός τους με το νέο απόλυτο όπλο, αλλά και έγκλημα εκ προμελέτης με καθολική εξόντωση αμάχων», τόνισε η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
Η κεντρική ομιλήτρια Τάμα Ότα αναφέρθηκε διεξοδικά στο διά βίου δράμα των Χιμπακούσα «με τη ραδιενέργεια στα κορμιά τους, κοινωνικά αποκλεισμένοι, γυναίκες ανίκανες να τεκνοποιήσουν, ένας διαρκής εφιάλτης η ζωή τους».
Ο Γιώργος Λιασής αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος στην εύφλεκτη Μ. Ανατολή, με δεδομένο το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, σε σχετικά μικρή απόσταση από την Κύπρο. Χαιρέτησε ταυτόχρονα την συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ, με την ελπίδα το ίδιο να γίνει για τη Γάζα.
Από την πλευρά του ο Πάνος Τριγάζης, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μιχάλη Περιστεράκη στο ελληνικό και ευρωπαϊκό αντιπυρηνικό κίνημα, προτείνοντας πολιτικό μνημόσυνο για τον μεγάλο αγωνιστή και χαρισματικό ομιλητή, το 2025, «που συμπληρώνονται 80 χρόνια από τα ολοκαυτώματα Χιροσίμα – Ναγκασάκι και την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή».
Βύρωνας 28 Νοεμβρίου 2024