Ποιοι Είμαστε

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ TOΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΠΑΔΟΠ

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑΔΟΠ αποτελεί κατά βάση κίνηση ειρήνης, με νομική υπόσταση επιστημονικού σωματείου.  Συμμετέχει ως πλήρες μέλος στο Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (ΙΡΒ).  Τα μέλη του προέρχονται κατά κύριο λόγο από το χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, καθώς και ποικίλων κοινωνικών κινημάτων.

Ιδρύθηκε το 2000, με κύριους στόχους:

  • Την παρακολούθηση και μελέτη των διεθνών εξελίξεων, ιδιαίτερα αυτών που καταγράφονται μέσα από τη λειτουργία και τη δράση παγκόσμιων και περιφερειακών οργανισμών και θεσμών.
  • Την συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες και εκστρατείες, που αποβλέπουν στον εκδημοκρατισμό και εξανθρωπισμό των διεθνών σχέσεων, στη διασφάλιση και οικοδόμηση της ειρήνης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των κάθε μορφής διακρίσεων, την προώθηση της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας και της πολυδιάστατης ασφάλειας, στην επικράτηση της οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης στη διεθνή ζωή.
  • Την παραγωγή ιδεών και την παρουσίαση προτάσεων προς την ελληνική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας σε σχέση με τα παραπάνω θέματα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Από την ίδρυσή του, το ΠΑΔΟΠ συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ, αρχικά με το εδώ Γραφείο του Οργανισμού και τώρα με το περιφερειακό Γραφείο των Βρυξελλών.  Πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ (24 Οκτωβρίου), παρουσιάζει και σχολιάζει από την σκοπιά του την «Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη» του UNDP, ενημερώνει για τις αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ, ιδιαίτερα σε θέματα ειρήνης και πυρηνικού αφοπλισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της φτώχιας.

Ανάμεσα στις κύριες δραστηριότητες του ΠΑΔΟΠ, η υποδοχή στην Ελλάδα, δύο φορές τον χρόνο, του Πλοίου της Ειρήνης (Peace Boat), που κάνει παγκόσμια ταξίδια για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία.

Μεταξύ άλλων, το ΠΑΔΟΠ οργανώνει ημερίδες, με θέματα που αφορούν τις δράσεις του ΟΗΕ και το μέλλον του,  προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα κ.ά, σε συνεργασία με φορείς της χώρας μας, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συμμετέχει στην Παγκόσμια Εκστρατεία για τις Στρατιωτικές Δαπάνες.

Διατηρεί σχέσεις με την Επιτροπή των τιμημένων με Νόμπελ Ειρήνης προσωπικοτήτων, διά της Ιρλανδής αγωνίστριας, Μορίντ Μαγκουάιρ, την οποία έχει προσκαλέσει και στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 2014).

Το ΠΑΔΟΠ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί μέσω του ΙΡΒ και άλλων κινημάτων με την διεθνοποίηση της μνήμης του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που στα 22 του χρόνια ηγήθηκε του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων (1950), το οποίο ανέλαβε την διακίνηση στην Ελλάδα της Έκκλησης της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.  Δραστηριότητα που οδήγησε στη σύλληψη, καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, 5 Μαρτίου 1951, στην Θεσσαλονίκη.

Στην μνήμη το Νίκου Νικηφορίδη, το ΠΑΔΟΠ καθιέρωσε το 2018 ετήσιο Βραβείο Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης, που απονέμεται σε προσωπικότητες και κινήματα με ξεχωριστή συμβολή στην υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού.