Για πολλοστή φορά, η ειρήνη ματώνει στην πολύπαθη Μέση Ανατολή των εκρηκτικών αντιθέσεων, όπου το Παλαιστινιακό παραμένει πρόβλημα-κλειδί.
Δυστυχώς, από την «ειρήνη των γενναίων», με πρωτεργάτες τους Αραφάτ και Ράμπιν, είμαστε σήμερα σε έναν «πόλεμο των ακραίων», που ξεκίνησε με τις εντελώς απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς εντός του Ισραήλ εναντίον αμάχων, αλλά απαντήθηκε με το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» εκ μέρους της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Θύματα του ακραίου παραλογισμού που πηγάζει τόσο από τον ισλαμικό όσο και από τον εβραϊκό φονταμενταλισμό, είναι και οι δυο λαοί του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Θυμίζουμε ότι τόσο η ιστορική συμφωνία στο Όσλο το 1993 ανάμεσα στον ηγέτη της PLO Γιασέρ Αραφάτ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν πρόβλεπε την αμοιβαία αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της οποίας η ηγεσία επαναπατρίστηκε στα κατεχόμενα, όπου ιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, με πρώτο πρόεδρο τον Αραφάτ.
Στη συνέχεια, η ειρηνευτική διαδικασία ναυάγησε μετά την δολοφονία Ράμπιν (1995) από εβραίους φονταμενταλιστές, τον οποίο διαδέχτηκε ως πρωθυπουργός ο Νετανιάχου που και σήμερα κυβερνά το Ισραήλ σε συμμαχία με ακραίες δυνάμεις, εχθρούς της ειρήνης και της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη από τον διάλογο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που προβλέπουν ειδικό καθεστώς και για την Ιερουσαλήμ.
Η σημερινή τραγωδία βλάπτει μακροχρόνια και το ίδιο το Ισραήλ και την προσπάθειά του για την απαιτούμενη αποκατάσταση σχέσεων με σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου.
Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες για να σταματήσει ο πόλεμος και η αιματοχυσία, να αποτραπεί η εμπλοκή τρίτων και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του Ισραήλ. Στην κατεύθυνση αυτή, καλείται να πρωταγωνιστήσει η ΕΕ, ενώ η επίσημη Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ήδη πει όχι στην πολεμική κλιμάκωση, ναι στην εκεχειρία και τον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλούμαστε για την Κύπρο και το Αιγαίο.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άλκης Φαρμάκης
Τηλ: 6974-339.379 & email: alkis_2481@hotmail.com