Η ανθρωπότητα κρατά την ανάσα της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, με την Ρωσία και τις ΗΠΑ να απειλούν αμοιβαία για κλιμάκωση που ενδέχεται να περιλαμβάνει και την χρήση πυρηνικών. Εξαιρετικά επίκαιρη, λοιπόν, η προβολή της ταινίας «Κραυγή της Χιροσίμα» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα, όπου θα χαιρετίσει η εξ Ιαπωνίας καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Τάμα Ότα.
Σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κατωμερή, με αφήγηση της σπουδαίας ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου, η ταινία βασίζεται σε έξοχο ομότιτλο κείμενο και υπότιτλο «Μονόλογος της Χιμπακούσα Τομινάνκα» του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη, εκ των ηγετών του ελληνικού αντιπυρηνικού κινήματος. Ιδού μία εικόνα του ολοκαυτώματος από την ταινία:
«Που είναι η πολύβουη πόλη με το ανθρωπομελίσσι;» αναρωτιέται η επιζήσασα Τομινάνκα για να απαντήσει η ίδια: «Χάθηκε. Έγινε πίσσα που κόχλαζε, που ερήμωνε τα πάντα πάνω στη γης. Στις άκρες της πόλης ομάδες απελπισμένων με καμένα σώματα, κεφάλια φαλακρωμένα, με μάτια χυμένα, προσμετρούσαν τις τελευταίες στιγμές του…»
Η αρχική σύλληψη της εκδήλωσης ήταν για να γιορτάσουμε την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2024 στην οργάνωση Χιντάνκιο που εκπροσωπεί τους επιζήσαντες των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, χιλιάδες εκ των οποίων παραμένουν εν ζωή, μετατρεπόμενοι συχνά σε αγγελιοφόρους της ειρήνης και κήρυκες του πλήρους και γενικού αφοπλισμού, γυρίζοντας τον κόσμο.
Ο Μιχάλης Περιστεράκης που έφυγε πρόωρα από την ζωή πριν 13 χρόνια, 74 ετών, υπήρξε πρόεδρος της «Κίνησης Νέων “Μπέρτραντ Ράσσελ» για τον πυρηνικό αφοπλισμό από την ίδρυσή του το 1963. Φοιτητής της Νομικής τότε, με τον Νίκο Κιάο της Φυσικομαθηματικής στενότερο συνεργάτη του, ηγήθηκαν της οργάνωσης της Πρώτης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που είχε τρομάξει την κυβέρνηση Καραμανλή, κυρίως διότι η ιδέα προερχόταν εξ Εσπερίας, όχι από την Μόσχα, άρα δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Πολύ περισσότερο που την ιστορική εκείνη απαγορευμένη πορεία τελικά έκανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης με λίγους συνοδοιπόρους και στήριζε ο τότε 92χρονος Μπέρτραντ Ράσσελ, διάσημος βρετανός φιλόσοφος.
Από τα χρόνια εκείνα, ο Περιστεράκης ανέπτυξε συναγωνιστικές σχέσεις με το ιαπωνικό κίνημα ειρήνης, τις οποίες ενεργοποίησε στο έπακρον μεταδικτατορικά, προσκαλώντας στην Ελλάδα ομάδες Χιμπακούσα. Άριστος γνώστης της μετά τα δύο ολοκαυτώματα (1945) τραγωδίας που ζούσαν, εμπνεύστηκε τον μονόλογο της Χιμπακούσα Τομινάνκα, που το 1987 είχε ανεβάσει στο θέατρο η κορυφαία τραγωδός Ασπασία Παπαθανασίου. Η ταινία έγινε το 2013, που τιμούσαμε τον μισό αιώνα από την δολοφονία Λαμπράκη, προβλήθηκε δε για πρώτη φορά στην Νίκαια, με δήμαρχο τότε τον Γιώργο Ιωακειμίδη.
Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ