του Πάνου Τριγάζη
Η αποκαλούμενη κοινωνία των πολιτών (civil society), στη χώρα μας δεν έχει μακρά παράδοση και η επιβίωση μέσα στον χρόνο των αντίστοιχων κινημάτων, κατά κανόνα, αποτελεί άθλο και επίτευγμα εθελοντισμού που ορισμένοι στην Αριστερά δεν αναγνωρίζουν.
Κίνηση ειρήνης με τη μορφή επιστημονικού σωματείου, χωρίς κομματική εξάρτηση και ιδιαίτερη χρηματοδότηση πέραν των συνδρομών των μελών του. Ιδρυτικά μέλη του, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, με προέλευση και από τις τρεις κινήσεις ΑΚΕ, ΕΕΔΥΕ και ΚΕΑΔΕΑ, εκ των οποίων η πρώτη και η τρίτη αδρανοποιήθηκαν, η δε δεύτερη παραμένει ενεργή με περιορισμένη εμβέλεια και ακροατήριο.
Αυτό είναι το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), που έγινε ευρύτερα γνωστό τον Σεπτέμβριο 2024, με την μεγάλη προβολή εκδήλωσής του στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για την απονομή του Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το επίτευγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και σε δύο Κύπριους ακτιβιστές της επανένωσης του νησιού, τον Ελληνοκύπριο Γιώργο Λιασή και την Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν. Η καθιέρωση, εδώ και μερικά χρόνια του βραβείου αυτού, με την ενθάρρυνση του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB), του οποίου το ΠΑΔΟΠ είναι ενεργό μέλος, αποτελεί σημαντικό ορόσημο.
Η δράση του ΠΑΔΟΠ αντιπολεμική και αντιπυρηνική μέσω εκδηλώσεων ανοικτών στο κοινό, αλλά και τεκμηρίωσης των θέσεών του, με αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του. Δράση για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού και διεθνούς κινήματος ειρήνης, που ξεπερνά πλέον τον ένα αιώνα, με μεγάλες μορφές, από τους Αϊνστάιν και Ράσσελ, νωρίτερα του Βίκτορα Ουγκώ, μέχρι τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον σύγχρονό του Γρηγόρη Λαμπράκη, δολοφονημένους και τους δύο, το 1968 και 1963 αντίστοιχα. Ανάδειξη και των επιτυχιών του κινήματος, που κάθε άλλο παρά επιδίδεται σε ευχολόγιο, με τις εύστοχες παρεμβάσεις και πιέσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς.
Με άλλα λόγια, δεν αρκούμαστε στο να αγωνιζόμαστε, θέλουμε και να νικάμε υπερασπιζόμενοι τον ΟΗΕ και το ρόλο του, που από το 1964 διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, υπερασπιζόμαστε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα για την ανθρωπότητα, τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επιστέγασμα την ίδρυση του παγκόσμιου οργανισμού ως φορέα προστασίας της ειρήνης και εγγυητή της παγκόσμιας ασφάλειας.
Το 2025 κλείνουμε ένα τέταρτο του αιώνα ζωής και δράσης, όμως όπως κάθε κίνηση ειρήνης δεν ευχόμαστε μακροημέρευση, αχρείαστοι ευχόμαστε να καταστούμε με την επικράτηση της ειρήνης μέσω του αφοπλισμού στον κόσμο, την Ευρώπη και την περιοχή μας.
Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)
Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/460070_ena-tetarto-toy-aiona-padop