Πετυχημένη εκδήλωση συζήτηση
 
Στις 27 Νοεμβρίου 2013
 στο Πνευματικό Κέντρο Αντώνης Τρίτσης του δήμου Αθηναίων
 το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και η "Πρωτοβουλία Καποδίστριας- Σπινέλι- Ευρώπη"
διοργάνωσαν εκδήλωση συζήτηση με θέμα

"Οι καταβολές της Ευρωπαϊκής  ιδέας και η διεκδίκηση μιας νέας Ευρώπης"


 Συντόνιζε η κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου


Μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΔΟΠ ο πρόεδρος κος Πάνος Τριγάζης και εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ο κος Αλέξης Κράους

Η κα Μαρία Μενεγάκη , ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέθεσε τα ιστορικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής ιδέας από το Σαιν Σιμόν και τον Ουγκώ μέχρι τον Καποδίστρια και τον Σπινέλι.

ο κος Γιάννης Γούναρης δικηγόρος συγγραφέας του βιβλίου "Η ευρωπαϊκή Ουτοπία: Σκέψεις για την ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα" ανέλυσε την σημερινή κατάσταση στην ΕΕ
η τέως ευρωβουλευτής και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις με την διάλυση των θεσμών της ΕΕ μέσα από την επιβολή των Τραπεζών
η πολιτική επιστήμων κα Κατερίνα Πολυχρονάκη Μαριά αναφέρθηκε στις μελέτες που ήδη έγιναν στην ΕΕ για τα φαινόμενα του ρατσισμού και την αδυναμία της να προωθήσει μεταναστευτική πολιτική.
Διαβάστηκε το ακόλουθο μήνυμα του ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Τζουλιέττο Κιέζα προέδρου της κίνησης "ALTERNATIVA"
"Αγαπητοί φίλοι
θα ήθελα πολύ να είμαι μαζί σας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Πρώτα θέλω να τονίσω ότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό σχέδιο του Σπινέλλι ούτε ευρύτερα με τις ιδέες του Καποδίστρια.
Η Ευρώπη (και εννοώ την ΕΕ) υπέστη ένα πραγματικό πραξικόπημα το 1999, όταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ μετετράπη σε φυλακή για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Μέχρι τότε κινιόταν προς την ενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε μια ενιαία ένωση ικανή να παρέχει χώρο στην κυριαρχία, ευημερία και ασφάλεια.
Τίποτε από όλα αυτά δεν επετεύχθη, ούτε η ειρήνη επιτεύχθηκε, αλλά μια ομάδα ευρωπαικών κρατών έκανε παράνομο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Η κυριαρχία των ευρωπαικών κρατών μαζί με τον στόχο οικοδόμησης μιας νέας διακρατικής δομής σε ανώτερο επίπεδο -που ήταν από τους στόχους του Σπινέλι- καταστράφηκε από την Κεντρική Ευρωπαικής Γραφειοκρατία, η οποία αποτελείται από αξιωματούχους, που ορίζονται από το λόμπι των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. Έτσι τα Συντάγματα των κρατών μελών όπως της Ιταλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας Βελγίου έχουν αλλάξει χωρίς να ερωτηθούν οι λαοί.
Η λεγόμενη "Τρόικα" που έχει την εξουσία, είναι η συνένωση τριών πλήρως αντιδημοκρατικών κέντρων εξουσίας, την Κομισιόν, του ΔΝΤ, και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Εμείς οι πολίτες στην Ευρώπη, έχουμε μετατραπεί σε καταναλωτές χωρίς κοινωνικά δικαιώματα. Το "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο" που για χρόνια εθεωρείτο η καρδιά του σύγχρονου πολιτισμού κατεδαφίζεται τώρα σκόπιμε από την νεοφιλελεύθερη επίθεση ακραίων πολιτικών λιτότητας.
Τώρα είναι η ώρα να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή. Και αυτό απαιτεί την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ικανών να φέρουν αποτελέσματα.
Η σημερινή Ευρώπη των τραπεζών δεν είναι η δική μας Ευρώπη, των λαών.
Η δύναμη των "αφεντικών του σύμπαντος", όπως έγραχε ο Πολ Κρούγκμαν, είναι τώρα πολύ μεγάλη. Οφείλουμε όλοι ν' αρχίσουμε ν' αντιπαλεύουμε.
με τις καλύτερες ευχές για το κοινό μα έργο.
Τζιουλιέττο Κιέζα
26 Νοεμβρίου 2013Παρεμβάσεις έγιναν από τους κκ
Νίκο Χασιώτη ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της ΕΕ με ελπίδα,
 Χρήστο Σαββακη ο οποίος μίλησε για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος

Ελένη Καρασαβίδου η οποία μίλησε για τις καταστροφικές μεταβολές στην Παιδεία
 Κώστα Γιαννούρη δικηγόρο ο οποίος αναρωτήθηκε για το μέλλον της ΕΕ
και τον κο Σεβερλή, οικονομολόγο, ο οποίος αναφέρθηκε με ελπίδα για τις προοπτικές της

Παρέστησαν ο κος Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων"
ο κος Χασαν Χουσείν Αντιπρόσωπος την Κούρδων Ιράκ
ο κος Δημήτρης Μανώλης πρόεδρος ομοσπονδίας Συλλόγων Ολυμπίας
και ο κος Νικόλαος Τσιγουράκης πρόεδρος συλλόγων επαρχίας Σαμαρίου Ρεθύμνου, ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση με δυο αυτοσχέδιες μαντινάδες.