ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

 

Με κεντρικό σύνθημα αποπυρηνικοποιημένη Κορεάτικη χερσόνησος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων.

Ακολουθούν βασικά σημεία των κεντρικών ομιλιών:

Ο Δρ. Ανδρέας Θεοφίλου, Πυρηνικός Φυσικός και Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» επισήμανε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά εναντίον στρατιωτικών στόχων, όπως είναι η βάση των ΗΠΑ στη νήσο Γκουάμ», ωστόσο «O βομβαρδισμός στρατηγικών στόχων απαιτεί μικρό βάρος και όγκο πυρηνικών βομβών, κάτι που δεν φαίνεται να έχει επιτύχει η συγκεκριμένη χώρα. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια απαιτεί εκτόξευση από πυραύλους με ακρίβεια στόχευσης, διαφορετικά μπορεί να πλήξει πόλεις με εκατομμύρια θύματα». Καταλήγοντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «το καθεστώς της Β. Κορέας δίνει όλα τα προσχήματα για στρατιωτική επέμβαση, που άλλο δεν θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ για να αυξήσει την συνεχώς φθίνουσα δημοτικότητα του».Μαρία Σωτηροπούλου: Κακώς απουσιάζει η Ελλάδα από τον αγώνα για την Απαγόρευση των
πυρηνικών
Στη δική της ομιλία, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρίας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, κυρίως από φιλελληνικά κινήματα, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για να υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων κάτι που επιτεύχθηκε στις 7
Ιουλίου 2017 με τη συμμετοχή 130 χωρών αλλά με την Ελλάδα απούσα. «Θεωρούμε ότι – παρά τις δεσμεύσεις έναντι του ΝΑΤΟ, η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να λάβει μέρος στις σχετικές διαδικασίες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου», τόνισε η ομιλήτρια της οποίας η οργάνωση ανήκει στην Διεθνή Ιατρική Κίνηση για την αποτροπή Πυρηνικού Πολέμου, τιμημένη με ΝΟΜΠΕΛ Ειρήνης το 1985.

Πάνος Τριγάζης: Αποπυρηνικοποιημένη Κορεάτικη Χερσόνησος
Την πρόταση του ΠΑΔΟΠ για την δημιουργία Ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά όπλα στο σύνολο της Χερσονήσου της Κορέας παρουσίασε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πάνος Τριγάζης, ο οποίος υπενθύμισε ότι την πρόταση αυτή είχε υποστηρίξει ο ιδρυτής του κράτους της Β. Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ ενώ σήμερα την υποστηρίζει η ΛΔ Κίνας. Απαιτείται – συνέχισε «άμεση αποκλιμάκωση της έντασης μέσω διαπραγματεύσεων, που μπορεί να έχουν και ως στόχο την ανακήρυξη του συνόλου της κορεάτικης Χερσονήσου σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα. Προφανώς, η Β. Κορέα δεν θα δεχτεί να αφοπλιστεί μονομερώς. Μπορεί όμως να αρνηθεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αν τα Αμερικάνικα πυρηνικά όπλα απομακρυνθούν από τη Ν. Κορέα».

Επίσης, ο Π. Τριγάζης αμφισβήτησε ότι «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας μας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη συμμετοχή της στην παγκόσμια προσπάθεια απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων. Με «επίκληση των υποχρεώσεων αυτών – επισήμανε ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δικαιολογήσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης ενώ με το ίδιο σκεπτικό είχε σπεύσει να δεχθεί το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία το 2013».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρόταση και απόφαση επανάληψης της σε περιφερειακούς δήμους της Αττικής καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επιτροπή Τύπου 29 Σεπτεμβρίου 2017