Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

ΤΩΝ   17 ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε το ΠΑΔΟΠ, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα Οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο επιθετικός προσδιορισμός Βιώσιμη για την ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης, τόνισε ότι η έννοια της ανάπτυξης ορίζεται από τον ΟΗΕ όχι με ποσοτικούς, αλλά με ποιοτικούς όρους, γι’ αυτό και από το 1990, έχει εισάγει τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, με βάση τον οποίο, κατατάσσονται όλες οι χώρες του κόσμο. Συνεπώς, όσοι μιλούν για ανάπτυξη, πρέπει να ερωτώνται τι είδους ανάπτυξη προτείνουν.

 

 

Διαδεχόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ στο βήμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, αναφέρθηκε στο τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προώθηση των 17 Στόχων, λέγοντας ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναφερθεί κανείς στις μέχρι τώρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων αυτών ως μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, όπως και στα βήματα που θα ακολουθήσουν.

   DSC4729

Κατά τον κ. Αμανατίδη, στον πυρήνα της κυβερνητικής μας προσπάθειας έχει τεθεί η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ως μοχλός ανάταξης όλων των δυνάμεων της χώρας, οι οποίες επλήγησαν βαθιά από την παρατεταμένη ύφεση και την επιβολή σκληρών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στη χώρας.

Ακολούθησε ομιλία της Μαρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, ιατρού και συγγραφέα, η οποία στάθηκε τόσο στον Στόχο «Καλή Υγεία και Ευημερία», όσο και στον Στόχο «Ειρήνη και Δικαιοσύνη», συνδέοντας και τους δύο με την διεκδίκηση της ειρήνης μέσω του αφοπλισμού και την δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, που έχουν υπερβεί κατά πολύ, στις μέρες μας, τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου. Με την ευκαιρία, η κ. Σωτηροπούλου, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά την Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ενεργότερη στάση στην προσπάθεια για την εκπόνηση σύμβασης απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, ενώ υπήρξε επικριτική για την μη υπερψήφιση από την Ελλάδα σχετικών ψηφισμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ.

Υπήρξε και διεθνής συμμετοχή στην εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ, με ομιλήτρια την Κάρεν Χάλοους, διεθνή συντονίστρια του παγκοσμίως δικτυωμένου οργανισμού, Πλοίο της Ειρήνης, το οποίο έχει αφιερώσει τα φετινά ταξίδια του στον κόσμο στους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ενημέρωσε δε, ότι το πρώτο φετινό ταξίδι του συγκεκριμένου Πλοίου περιλαμβάνει και τον Πειραιά (10 Μαΐου), ενώ το δεύτερο, φθινοπωρινό περιλαμβάνει τον Πειραιά και το Ηράκλειο της Κρήτης (17-18 Σεπτεμβρίου).

 DSC4740    DSC4745

Την Κάρεν Χάλοους διαδέχτηκε στο βήμα ο Γιάννης Σχίζας, ιστορικό στέλεχος του οικολογικού κινήματος, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έννοια της αειφορίας και στον αναντικατάστατο ρόλο του ΟΗΕ υπέρ των δικαιωμάτων των λαών και της υπόθεσης της ειρήνης, προσθέτοντας ότι κεντρικό ζήτημα διεθνούς ασφάλειας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 DSC4765    DSC4742

Κλείνοντας την συζήτηση, στην οποία παρέστησαν η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, Σοφία Τζιτζίκου και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Γιατρών στην Ελλάδα, Χασάν Κούντσι, ο συντονιστής, Παύλος Ναθαναήλ, αντιπρόεδρος του ΠΑΔΟΠ και εκ νέου πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ζήτησε από όλους να υποστηρίξουν την διεθνή εκστρατεία για την δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, στο πλαίσιο της οποίας το ΠΑΔΟΠ οργανώνει ημερίδα την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Άλκης Φαρμάκης

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.