ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑΔΟΠ, εκφράζει τη βαθειά ανησυχία του για το γεγονός ότι στο πολύπαθο Ιράκ συντελείται νέα ανθρωπιστική καταστροφή ως αποτέλεσμα της επιδρομής των τζιχαντιστών, με εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους από τις εστίες τους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πόλεμος των Μπους-Μπλερ και η κατοχή του Ιράκ το 2003 έχει αφήσει μεγάλες πληγές στην πλούσια σε πετρέλαια αυτή χώρα, της οποίας η ίδια η υπόσταση απειλείται από τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή της Μ Ανατολής, όπου εξακολουθεί να μαίνεται ο πολυαίμακτος πόλεμος της Συρίας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων είναι όχι μόνο η προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων προσφύγων στην Αφρική,   Ασία, Ευρώπη και την Λατ. Αμερική, αλλά και οι συντονισμένοι αγώνες σε διεθνές επίπεδο για την εξάλειψη των εστιών σύγκρουσης στον κόσμο, την καταπολέμηση της φτώχιας και τον βαθύ εκδημοκρατισμό του συστήματος των διεθνών σχέσεων, καθώς και των κοινωνιών.

Ας θυμηθούμε, με την ευκαιρία αυτή, ότι οι πρόσφυγες στον κόσμο είναι πολλών κατηγοριών, πρόσφυγες πολέμου, θύματα δικτατορικών και αυταρχικών καθεστώτων, αλλά και οικολογικοί πρόσφυγες, εξ αιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την παγκόσμια συνεργασία και την ευθεία σύγκρουση με το κυρίαρχο σήμερα στον κόσμο μοντέλο ανάπτυξης.

Το ΠΑΔΟΠ χαιρετίζει τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες επιτελεί σημαντικότατο έργο, παρά το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει πάντοτε της αναγκαίας υποστήριξης από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα από τις πλούσιες χώρες.

19 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ