ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018

Με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Ημερας Ειρήνης, αντιπροσωπεία του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, κύριο Νίκο Βούτση. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και άλλων κινήσεων ειρήνης

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2018

 

Με απόφαση του ΟΗΕ η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Ειρήνης. Με την ευκαιρία αυτή, το ΠΑΔΟΠ δηλώνει τα ακόλουθα :

Ανησυχούμε βαθειά για τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων στον κόσμο, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Ζητούμε από την διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την πλήρη εξάλειψη και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, υποστηρίζοντας την σχετική Διεθνή Σύμβαση που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2017.

Δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή τους στην περιοχή της Μεσογείου, της οποίας την μετατροπή σε θάλασσα ειρήνης, διεθνούς αλληλεγγύης και οικολογικής προστασίας υποστηρίζουμε σταθερά.

Εκφράζουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας με τους πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζώνονται από τις εστίες τους εξαιτίας στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Απευθύνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας σε όλους,, χωρίς εξαίρεση, τους λαούς των Βαλκανίων, με τους οποίους επιθυμούμε να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διαμέρισμα στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, μακριά από ακραίους εθνικισμούς, ανιστόριτους αλυτρωτισμούς και αλλαγές συνόρων.

Αναμένουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για να δοθεί λύση επιτέλους στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την επανένωση του νησιού, τον τερματισμό της κατοχής, την κατάργηση των διεθνών εγγυήσεων και την δημιουργία μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας για Κύπρο- γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Θεωρούμε τον μιλιταρισμό πηγή δεινών για όλη την ανθρωπότητα και τις κοινωνίες, δεδομένου ότι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο, αφιερώνονται στις στρατιωτικές δαπάνες. Τασσόμαστε υπέρ της Παγκόσμιας Εκστρατείας για δραστικές μειώσεις στις δαπάνες αυτές.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το ρατσισμό και φασισμό, με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζονται.

 

Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2018