Η Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία ειρήνης για τα Βαλκάνια και Ευρώπη

Η Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία ειρήνης για τα Βαλκάνια και Ευρώπη

 

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, 17 Ιουνίου 2018, ανάμεσα στην Ελλάδα και την FYROM. Μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, το ΠΑΔΟΠ είναι ταγμένο αταλάντευτα στην υπόθεση της ειρήνης και του αφοπλισμού. Δεσμευόμαστε από τον Χάρτη του ΟΗΕ για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και χωρίς προσφυγή στην βία, στηρίζουμε το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, αποκρούουμε τον επιθετικό εθνικισμό και νεοναζισμό. Προσβλέπουμε σε μια ειρηνική Ευρώπη, πόλο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλο τον κόσμο και στην κατεύθυνση αυτή αγωνιζόμαστε για την μετατροπή των Βαλκανίων σε ειρηνικό διαμέρισμα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.

 

Τα μεταψυχροπολεμικά Βαλκάνια έζησαν τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν έργο ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων αλλά και εξωβαλκανικών παρεμβάσεων. Η διαιώνιση προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις των χωρών της περιοχής διευκολύνουν την πολιτική του ΄΄διαίρει και βασίλευε΄΄ μεγάλων δυνάμεων και δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών που πρέπει και μπορούν να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον συνεργασίας, συνανάπτυξης και κοινής ασφάλειας.

Η συμφωνία των Πρεσπών, που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, αποτελεί μεγάλη διεθνή φιλειρηνική νίκη, σε μια περίοδο που οι εστίες έντασης στον κόσμο πολλαπλασιάζονται, συνοδευόμενες από πρωτοφανή στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής.

Η ασφάλεια στην εποχή μας είναι έννοια πολυδιάστατη και στην βάση αυτή υποστηρίζουμε την ιδέα ενός σχεδίου Βαλκανικής Συνανάπτυξης, με πρωτοβουλία της Ελλάδας , καθώς και την εκπόνηση και υιοθέτηση ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

 

19 Ιουνίου 2019                                                                              Το Διοικητικό Συμβούλιο