ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης συμμετέχει ενεργά και φέτος στην Παγκόσμια Εκστρατεία Μείωσης των Στρατιωτικών Δαπανών, που οργανώνει το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, με κέντρο την Βαρκελώνη.

Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, αφαιρώντας πόρους ζωτικής σημασίας από τους λαούς και τις κοινωνίες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2016, η ανθρωπότητα θυσίασε στον βωμό των στρατιωτικών δαπανών κατά μέσο όρο, περίπου 5 δισ δολάρια την ημέρα.

Η αύξηση της ζήτησης για νέα πιο σύγχρονα όπλα τροφοδοτεί ένα εξαιρετικά κερδοφόρο διεθνές εμπόριο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ως εξαγωγείς οι μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα οι χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω του εμπορίου αυτού γιγαντώνονται τα στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα, ενώ κυβερνήσεις πολλών χωρών εμπλέκονται σε πρακτικές αδιαφάνειας και διαφθοράς, με καταστροφικές συνέπειες για την δημοκρατία και τους θεσμούς της. Αυτό συνεπάγεται και σχέσεις εξάρτησης των μεγάλων δυνάμεων με περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, που είναι ο πρώτος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Γενικότερα, η Μέση Ανατολή, που είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης, απορροφά περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Εύκολα συνάγεται, λοιπόν, γιατί η περιοχή αυτή αποτελεί διαρκές θέατρο πολέμων και πεδίο οξύτατων διεθνών ανταγωνισμών, που τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται με πολύ έντονο τρόπο στην πολύπαθη Συρία, αυξάνοντας τον κίνδυνο διεθνούς σύρραξης.

Ο ελληνικός λαός, που ζει με οδυνηρό τρόπο, από το 2010, την κρίση και την υπερχρέωση του κράτους, έχει πλήρη επίγνωση ότι στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και δικό μας σύνθημα είναι «Η Ισχύς εν τη Ειρήνη».

Η Ελλάδα οφείλει να αποτρέψει τις προκλήσεις και απειλές εξ ανατολών, όχι με νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς που θα ανακόψουν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά με πολιτικές σταθερής αναβάθμισης της διεθνούς θέσης και του ρόλου της χώρας μας. Παράλληλα, η ΕΕ οφείλει να αποκρούσει τις επιλογές Τραμπ για αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που αφορούν και τις περισσότερες χώρες-μέλη της. Η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει μέλλον ως στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά ως δύναμη διεθνούς ειρήνης και πολυδιάστατης ασφάλειας, που είναι οικονομική, κοινωνική, οικολογική και ανθρώπινη.

11 Απριλίου 2018

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ