ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ G20

ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ G20

 

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαντούν στην Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Αμβούργο (7 -8 Ιουλίου 2017), με αιτήματα υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού, της εξάλειψης της φτώχιας παγκοσμίως, της καταπολέμησης, τόσο των κοινωνικών όσο και διεθνών ανισοτήτων και της σωτηρίας του πλανήτη από την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Στενά συνεργαζόμενο με τον ΟΗΕ, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) θεωρεί αδήριτη αναγκαιότητα την ισότιμη παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία, που ενδιαφέρει πρωτίστως τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Είμαστε αντίθετοι σε μοντέλα συνεργασίας που λειτουργούν στην βάση διαχωρισμού των χωρών σε μεγάλες και μικρές, ισχυρές και αδύναμες. Τέτοιοι διαχωρισμοί παραπέμπουν σε παρωχημένες μορφές οργάνωσης των διεθνών σχέσεων.

 

Το ΠΑΔΟΠ, ως μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, διεκδικεί μαζί με εκατοντάδες παρόμοιες οργανώσεις την κατάργηση της G8, η οποία έχει χαρακτηριστεί «διευθυντήριο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης». Η G20, παρότι περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό χωρών, δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τα μοντέλα διεθνούς συνεργασίας που προαναφέραμε, αφού σε αυτήν συμμετέχουν, πέραν των G8 και οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες.

Η δική μας πρόταση για τις δομές διεθνούς συνεργασίας έχει ως αφετηρία τον ΟΗΕ, του οποίου τον βαθύ εκδημοκρατισμό και την ουσιαστική αναβάθμιση διεκδικούμε. Σε έναν ισχυρό ΟΗΕ μπορούν να υπαχθούν και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Διότι, ακόμα και σήμερα, ο παγκόσμιος οργανισμός, πέραν των θεμάτων διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει λόγο και ρόλο και για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Με δική του απόφαση καθορίστηκαν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SustainableDevelopmentGoals) για την δεκαπενταετία 2015-2030, που αφορούν άμεσα την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μας.

Επίσης, ο ΟΗΕ με την έκθεσή του GlobalSocialCrisis τάσσεται κατά των πολιτικών ακραίας λιτότητας, ενώ από τους κόλπους του έχει προκύψει η πρόταση για μια Παγκόσμια Κοινωνική Χάρτα.

 

7 Ιουλίου 2017

Ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ

Πάνος Τριγάζης