ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

 

16 Νοεμβρίου 2015

 

Ο παγκόσμιος συγκλονισμός από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι (13.11.2015), ισοδυναμεί με την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Ωστόσο, η απάντηση των ηγεσιών της ΕΕ και ευρύτερα της ηπείρου μας, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη του προέδρου Μπους, το 2001, η οποία σήμανε νέους πολέμους (Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ), αλλά και ωμές καταπατήσεις δικαιωμάτων (Γκουαντανάμο κλπ).

 

Τα αυξημένα αισθήματα ανασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, η δικαιολογημένη οργή εναντίον των τζιχαντιστών, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ανοχή προς αντιδημοκρατικές πρακτικές, φιλοπόλεμες λογικές και ακραίες ισλαμοφοβικές συμπεριφορές. 

 

Οι ηγεσίες της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, πρέπει να απαντήσουν με ένα πρόγραμμα ειρήνης για τη Μ Ανατολή και τη Μεσόγειο. Να αποκρουστούν αποφασιστικά τα ακροδεξιά ύποπτα κηρύγματα περί «σύγκρουσης των πολιτισμών». Να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατροπής των προσφύγων σε αποδιοπομπαίους τράγους, μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Τα εκατομμύρια των προσφύγων είναι ήδη θύματα των πολέμων της Μ Ανατολής και της Β Αφρικής, αλλά και της βίαιης επέλασης των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Θα αποτελέσει στίγμα για την Ευρώπη και τον πολιτισμό της, το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος ενός κυνηγιού μαγισσών στις κοινωνίες της Ευρώπης, με τραγικές συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατία.

 

Αν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσλαμβάνει ή θεωρεί πόλεμο την πολλαπλή πολυαίμακτη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Παρισιού, καλό θα είναι οι φιλειρηνικοί άνθρωποι στη Γαλλία και σε όλον τον κόσμο να του υπενθυμίσουν ότι ο πόλεμος δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο. Μόνο αποτελεσματικό αντίδοτο στον πόλεμο είναι η υπεράσπιση και η οικοδόμηση της ειρήνης με δικαιοσύνη, ιδιαίτερα στη Μ Ανατολή και τη Μεσόγειο.

 

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, ότι η υπόθεση της ειρήνης στην Μ. Ανατολή είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα, όχι μόνο τις χώρες και λαούς της περιοχής, αλλά και την Ευρώπη και όλον τον κόσμο.

 

Ως ΠΑΔΟΠ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένη πρόταση για δράση υπέρ της ειρήνης στη Μ Ανατολή και Μεσόγειο.

 

Επανακαταθέτουμε την πρόταση, μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις.

 

  1. Επείγει η ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, με τη συμμετοχή στη διαδικασία ειρήνης όλων των πλευρών του Συριακού εμφύλιου, προφανέστατα και της Ρωσίας. Το ζητούμενο για τη Συρία είναι να μια αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, που θα εργαστεί για την εθνική συνεννόηση, με στόχο την ακεραιότητα της χώρας και τη δυνατότητα επιλογής από τον ίδιο τον Συριακό λαό ενός μεταπολεμικού δημοκρατικού καθεστώτος, μέσω πολυκομματικών εκλογών. Η ανοικοδόμηση της χώρας και η δημοκρατική της οργάνωση θα εξουδετερώσουν τους τζιχαντιστές και κάθε είδους φονταμενταλιστές,   θα επιτρέψουν και στα εκατομμύρια των προσφύγων να επαναπατριστούν, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.  

 

  1. Βασική αιτία για τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δημοκρατίας αλλά και βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης, παρότι είναι πολύ πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας. Οι κοινωνικές και άλλες ανισότητες στην περιοχή είναι κραυγαλέες.

 

  1. Άλλη βασική αιτία για τις συγκρούσεις στη Μ Ανατολή είναι ότι η περιοχή αυτή είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη της Γης, απορροφώντας περίπου το 30% των νόμιμων παγκόσμιων εξαγωγών όπλων και επιπλέον μεγάλο μέρος της παράνομης διακίνησης όπλων. Άρα η διεθνής κοινότητα, αν θέλει να απαντήσει αποτελεσματικά στους τζιχαντιστές, πρέπει να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενο από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις.

 

  1. Εδώ και δεκαετίες τονίζουμε ότι πρόβλημα – κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή είναι το Παλαιστινιακό, του οποίου η δίκαιη και βιώσιμη λύση με τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής αποκτά κρίσιμη προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλει και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας Κράτος της Παλαιστίνης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.

 

  1. Μεγαλώνει η σημασία προώθησης της Διαδικασίας Ειρήνης της Άγκυρας κράτους με τους Κούρδους, προς όφελος μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Τουρκίας, σταθερού παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας για όλη τη Μ Ανατολή και τη Μεσόγειο.

 

  1. Προτείνουμε η Ελλάδα να αναδείξει το Κυπριακό ως κεντρικό πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου, προωθώντας στη βάση αυτή και ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό, με το σκεπτικό ότι η επίλυση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων και γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με τη Μ Ανατολή.  

 

  1. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουν να συνεργαστούν για την σύγκληση Διάσκεψης Ασφάλειας και Συνεργασίας της Μεσογείου, πρόταση που παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί «Μεσογειακό Ελσίνκι» και το οποίο είχαν υποστηρίξει η Ισπανία και η Μάλτα. Στο επίκεντρο της διάσκεψης   να βρεθεί η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, με πρώτο στόχο τη γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά – Νότου στη Μεσόγειο.  

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                       Η Γενική Γραμματέας

                    Πάνος Τριγάζης                                                            Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου  

Οικονομολόγος – Διεθνολόγος                         Γιατρός – Συγγραφέας