ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-kypros

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Απευθύνοντας χαιρετισμό με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΔΟΠ, σε εκδήλωση για το Κυπριακό, στο Αμμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών με κεντρικό ομιλητή τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, ο Πάνος Τριγάζης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενεργοποίησης της διεθνούς «Διπλωματίας των Πολιτών» υπέρ της Κύπρου και της επανένωσής της με βάση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

 

 

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού είναι το ακόλουθο:

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ, επιστημονικό σωματείο με πλούσια δράση στο κίνημα ειρήνης και στα θέματα που άπτονται των στόχων και της δράσης του ΟΗΕ, είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για την εφαρμογή των αποφάσεων του παγκόσμιου οργανισμού για το Κυπριακό πρόβλημα, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο και πρόσφατα εξέδωσε ψήφισμα σε σχέση με τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, με επίκεντρο την είσοδο του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως ΠΑΔΟΠ συμμετέχουμε ενεργά εξ αρχής στην Πρωτοβουλία «΄Ετος Κύπρου 2014», συμβάλλοντας και μέσω των διεθνών μας επαφών στη διεθνοποίηση της Πρωτοβουλίας, της οποίας η δράση θέλουμε να επεκταθεί και στο 2015.

Με δική μας πρόταση αξιοποιήθηκε η επίσκεψη στον Πειραιά, τον περασμένο Σεπτέμβρη του ιαπωνικού Πλοίου Ειρήνης, στο πλαίσιο του ταξιδιού του γύρω από τη γη για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά και πολέμους, με αποτέλεσμα να προσκληθεί στο πλοίο για το ταξίδι από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη, ομάδα κυπρίων νέων – ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων – η οποία πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για   τους 1400 επιβάτες του πλοίου με θέμα το Κυπριακό και την εξέλιξή του.

Είχαμε έτσι τη δυνατότητα όχι μόνο να ενημερώσουμε ακτιβιστές της ειρήνης από 30 περίπου χώρες του κόσμου αλλά και να μεταφέρουμε το μήνυμα της επανένωσης της Κύπρου στην ίδια την καρδιά της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δική μας προσέγγιση για το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι και δεν μπορούσε να είναι εθνοκεντρική, δεδομένου ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και μας ενδιαφέρει η μέγιστη διεθνοποίησή του. Προσεγγίζουμε το Κυπριακό και ως μείζον πρόβλημα ανεξαρτησίας, καθώς και ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής. Αυτή η προσέγγιση χρειάζεται πολύ περισσότερο σήμερα, που οι απειλές για την ειρήνη στην Μ Ανατολή πολλαπλασιάζονται και συνιστούν, όχι μόνο περιφερειακές αλλά παγκόσμιες απειλές.

Αν λοιπόν, θέλουμε να αναπτυχθεί ένα νέο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό και τους αγώνες του, επιβάλλεται να απευθυνθούμε στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας τη σημασία επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί καθώς και οι ηγεσίες τους, πρέπει να αντιληφθούν ότι μια ενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντική γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και τη Β Αφρική. Άλλοτε, ως διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό, λέγαμε το σύνθημα «Η Κύπρος αγωνίζεται για τον Κόσμο – Ο Κόσμος πρέπει να αγωνιστεί για την Κύπρο». Πιστεύουμε ότι το σύνθημα αυτό διατηρεί την αξία του και σήμερα, με τη διαφορά ότι η Κύπρος   είναι, εδώ και δέκα χρόνια, πλήρες μέλος της ΕΕ, άρα θα μπορούσαμε να πούμε «Η Κύπρος αγωνίζεται για την Ευρώπη – Οφείλει και η Ευρώπη να αγωνιστεί για την Κύπρο».

Και μη ξεχνούμε ότι πραγματική υπερδύναμη στον σημερινό κόσμο είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη και τα κινήματά της, κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν ένα χρόνο, όταν με τη διεθνή κινητοποίηση αποτράπηκε διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και άνοιξε ο δρόμος για πολιτική λύση του Συριακού μέσω διαπραγματεύσεων (Βιέννη Ι και Βιέννη ΙΙ).