ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

 ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Με χθεσινή (16 Μαΐου 2019) ανακοίνωσή του, το τιμημένο με Νόμπελ Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (ΙΡΒ) τάσσεται εναντίον ενός νέου πολέμου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά εναντίον του Ιράν.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα η ΕΕ και ο ΟΗΕ, οφείλουν εμφατικά και με σαφήνεια να καλέσουν τις ΗΠΑ να τερματίσουν την πορεία σύγκρουσης με το Ιράν, να καταστήσουν σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υποστηρίξουν στρατιωτική δράση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον του Ιράν.

Παρά την δεκαοκτάχρονη εμπειρία του πολέμου στο Αφγανιστάν και παρά την καταστροφή και τη δυστυχία μιας ολόκληρης περιοχής μέσω πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι και την Υεμένη, και προηγουμένως στο Ιράκ (2003), η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί με προετοιμασία του επόμενου πολέμου εναντίον του Ιράν. Η αμερικανική στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Η λογική της επέμβασης στο Ιράν είναι η ίδια με τα ψέματα και την απάτη που προηγήθηκε της εισβολής στο Ιράκ. Η αποστολή πολεμικών πλοίων και βομβαρδιστικών στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ, καθώς και το σαμποτάζ εναντίον της ναυσιπλοΐας στην περιοχή του Κόλπου, πρέπει να θεωρηθούν σοβαρή απειλή και να λειτουργήσουν ως καμπάνα αφύπνισης.

Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης τονίζει την ανάγκη όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να δηλώσουν ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον του Ιράν και ότι στην αμερικανική αεροπορία δεν θα παραχωρηθούν δικαιώματα πτήσεων στην ΕΕ.

Η περαιτέρω υπεράσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ύψιστης σημασίας, όπως και παρόμοιες συμφωνίες με τη Ρωσία και Κίνα. Είναι απαραίτητο, οι αυθαίρετες αμερικανικές κυρώσεις να απαντηθούν με αποτελεσματικά αντίμετρα για την προστασία και την διατήρηση του εμπορίου με το Ιράν.

Το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης καλεί τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση υπέρ της ειρήνης, του αφοπλισμού και της διεθνούς συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

Το ΠΑΔΟΠ συνυπογράφει την παραπάνω ανακοίνωση.

 

17 Μαΐου 2019

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ   ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

 

Πρώτη φορά, η επίσημα καθιερωμένη Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (19 Απριλίου) θα τιμηθεί εκτός των συνόρων της χώρας μας, με διήμερο εκδηλώσεων στην Ουγγαρία, 12 και 13 Απριλίου 2019.

Την πρωτοβουλία για το διήμερο είχε ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον έλληνα πρέσβη κύριο Δημήτρη Λέτσιο, την Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων Ουγγαρίας και τον Δήμο Νίκος Μπελογιάννης.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, 12 Απριλίου και ώρα 18.00, περιλαμβάνει εκδήλωση από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης, με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, αρμόδιο για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς.

Την δεύτερη ημέρα, 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον Δήμο Νίκος Μπελογιάννης σε συνεργασία με την δημοτική αρχή, με ομιλητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνο Τριγάζη και χαιρετισμούς από τον δήμαρχο και τον έλληνα πρέσβη.

Στο πλαίσιο του διήμερου θα προβληθεί η ταινία ντοκιμαντέρ Ο Μπάιρον και η Ελλάδα του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

 

11 Απριλίου 2019