ΤΙ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΤΙ ΠΑΡΙΣΙ

 

του Πάνου Τριγάζη*

«Εκλέχτηκα να εκπροσωπώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας του από την Συμφωνία για το Κλίμα.

Αν με την δήλωσή του αυτή ο κ. Τραμπ ήθελε να αρνηθεί τον ρόλο του «πλανητάρχη», θα έπρεπε να την χαιρετήσουμε. Διότι πολλά είναι τα δεινά της ανθρωπότητας από τις επεμβάσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ παντού στον κόσμο. Συχνά, η αποκαλούμενη και «μόνη υπερδύναμη» συμπεριφέρεται σαν παγκόσμιος χωροφύλακας. Ωστόσο, και στις περιπτώσεις αυτές, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ενεργούν υπέρ του εθνικού συμφέροντος και της ασφάλειας της χώρας τους. Αυτό συνέβη πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στη Συρία.

 

Παλαιός βρετανός πολιτικός έλεγε ότι «δεν μπορεί να είσαι δημοκράτης στο εσωτερικό και ιμπεριαλιστής στο εξωτερικό». Δυστχως ότι ο κ. Τραμπ δεν εκπροσώπησε ούτε το Πίτσμπουργκ ούτε το Παρίσι, αρνούμενος την υπογραφή του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα στην συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Απόφασή με την οποία, ο μεγιστάνας του πλούτου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές το ποιά παγκοσμιοποίηση θέλει να πολεμήσει. Όχι την νεοφιλελεύθερη, που ευνοεί την ασυδοσία των αγορών και την λεηλασία της κοινωνίας και της Φύσης, αλλά την παγκοσμιοποίηση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων οικουμενικών προβλημάτων, όπως η ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αρνούμενος την παγκοσμιοποίηση, ο υπερσυντηρητικός κ.Τραμπ αρνείται και τις ευθύνες των ΗΠΑ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, στην οποία οι ΗΠΑ κατέχουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με πρώτη την Κίνα. Η Κίνα, όμως, στηρίζει την ιστορική συμφωνία των Παρισίων, συμπορευόμενη στο ζήτημα αυτό με την Ε.Ε.

Δεν νομίζω ότι η άκρως αρνητική απόφαση Τραμπ για την συμφωνία των Παρισίων θα βγει σε καλό στον ίδιο, ούτε στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό της χώρας του, ο ίδιος θα βρεθεί απομονωμένος, αφού πολλές πολιτείες δηλώνουν ότι θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν την συμφωνία, ενώ στο εξωτερικό οι ΗΠΑ είναι ήδη σε δυσαρμονία με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έγινε μάθημα στον σημερινό αμερικανό Πρόεδρο το βαρύτατο πλήγμα, που είχε υποστεί η χώρα του το 2005 από την επιδρομή του τυφώνα Κατρίνα, έναντι της οποίας η κυβέρνηση Μπους είχε αποδειχθεί πολύ αδύναμη. Ενίοτε η Φύση εκδικείται και τους «πλανητάρχες».