ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

  

 

«Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), θα ήθελα με αφορμή την σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις:

 

 1. Η έξαρση του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος έχει θέσει σε δοκιμασία την ίδια την συνοχή της ΕΕ, ενώ προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις σε πολλές κοινωνίες της Ευρώπης.

 2. Το πρόβλημα εκμεταλλεύονται ακροδεξιές δυνάμεις, των οποίων η επιρροή επεκτείνεται διαρκώς, επηρεάζοντας και τις κυβερνητικές πολιτικές. Άρα, απαιτείται ένταση του αγώνα των κοινωνιών κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

   

 3. Δεν αναμένεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφήςνα φέρει θεαματικά αποτελέσματα, αφού τόσο η ΕΕ, όσο και οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν φαίνονται διατεθειμένες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν μέτρα υπέρ της προστασίας και ένταξης των προσφύγων.

 4. Απαιτείται η ανάδειξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ως μείζονος προβλήματος διεθνούς ειρήνης και άρσης των διεθνών ανισοτήτων. Στη κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει προτάσεις προς την κυβέρνηση της Ελλάδας, οι οποίες διαβιβάστηκαν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 5. Πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάληψη της ευθύνης των κυβερνήσεων της Ευρώπης και του κόσμου – ιδιαίτερα των μεγάλων δυνάμεων – για τον τερματισμό των πολέμων και την αποφυγή νέων στρατιωτικών επεμβάσεων στην πολύπαθη Μ. Ανατολή και Μεσόγειο. Η ΕΕ οφείλει να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ειρήνης για την περιοχή, συνοδευόμενο από ένα σύνολο διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, για την ειρηνική επίλυση του Συριακού, κατά προτεραιότητα.

 6. Οφείλουν να αντιληφθούν οι ηγεσίες της Ευρώπης, ότι μόνο αν ειρηνεύσει η πολύπαθη αυτή χώρα, θα τερματιστεί και η μαζική έξοδος των κατοίκων της. Ένα σχέδιο ειρήνης για την Συρία, εγγυημένο από την διεθνή κοινότητα, πρέπει να αποβλέπει στην αναγκαία εθνική συνεννόηση, τη δημοκρατική ανάπλαση και ανοικοδόμηση της χώρας, ώστε να μπορέσουν να επαναπατριστούν πολλοί και πολλές από τα εκατομμύρια των προσφύγων.

   

  23 Σεπτεμβρίου 2015