ΤΙ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΤΙ ΠΑΡΙΣΙ

 

του Πάνου Τριγάζη*

«Εκλέχτηκα να εκπροσωπώ το Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόφασή του για την απόσυρση της χώρας του από την Συμφωνία για το Κλίμα.

Αν με την δήλωσή του αυτή ο κ. Τραμπ ήθελε να αρνηθεί τον ρόλο του «πλανητάρχη», θα έπρεπε να την χαιρετήσουμε. Διότι πολλά είναι τα δεινά της ανθρωπότητας από τις επεμβάσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ παντού στον κόσμο. Συχνά, η αποκαλούμενη και «μόνη υπερδύναμη» συμπεριφέρεται σαν παγκόσμιος χωροφύλακας. Ωστόσο, και στις περιπτώσεις αυτές, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ενεργούν υπέρ του εθνικού συμφέροντος και της ασφάλειας της χώρας τους. Αυτό συνέβη πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα: ΤΙ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΤΙ ΠΑΡΙΣΙ

 ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, 1915-2015

 

του Δημήτρη Π. Κυριακαράκου

Η εμπειρία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ή άλλως Μεγάλου Αποικιοκρατικού Πολέμου, ώθησε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε υιοθέτηση επιφυλακτικής, σχεδόν αυταπομονωτικής διπλωματικής κουλτούρας. Στον πόλεμο αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα «καινοτόμα» όπλα μαζικής καταστροφής: τα φλογοβόλα, τα τοξικά αέρια, τα υποβρύχια, τα αερόπλοια ζέπελιν. Η, ήδη από το έτος 1871, υπό τον Βίσμαρκ ηνωμένη, Γερμανία είχε κατορθώσει να δημιουργήσει στιβαρό μοντέλο διακυβέρνησης βαρέως βιομηχανικού, μιλιταριστικού βασιλευόμενου κοινοβουλευτισμού.

Με ποιες σκοπιμότητες; Την κατοχύρωση του μερτικού της στην κατασκευή του υπεριρανικού σιδηροδρόμου, από την Πόλη έως την Τεχεράνη, και παράλληλα την κατοχύρωση του μερτικού της στις προσόδους του διηπειρωτικού εγχειρήματος ‘scramble for Africa’. Τα μεγαλεπήβολα αυτά γεωστρατηγικά σχέδια ήταν αναμφίβολα ιδιαζόντως ακριβά και απαιτούσαν, για τη επιτυχή εκπόνησή τους, «αξιόπιστους» εταίρους. Για να λογίζεται ένας εταίρος «αξιόπιστος», είναι ουσιώδες να τον έχει ο ίδιος ο χρήστης του εξοπλίσει και εκπαιδεύσει.

Διαβάστε περισσότερα: ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ...

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

  

 

«Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), θα ήθελα με αφορμή την σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις:

 

  1. Η έξαρση του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος έχει θέσει σε δοκιμασία την ίδια την συνοχή της ΕΕ, ενώ προκαλεί μεγάλες αναστατώσεις σε πολλές κοινωνίες της Ευρώπης.

  2. Το πρόβλημα εκμεταλλεύονται ακροδεξιές δυνάμεις, των οποίων η επιρροή επεκτείνεται διαρκώς, επηρεάζοντας και τις κυβερνητικές πολιτικές. Άρα, απαιτείται ένταση του αγώνα των κοινωνιών κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

    Διαβάστε περισσότερα: ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ

ΝομικΑ εργαλεΙα στο ευρωπαϊκΟ και διεθνΕς δΙκαιο

για τον αγΩνα κατΑ του φασισμοΥ ρατσισμοΥ


Του Γιάννη Γούναρη, δικηγόρου, μέλους του ΠΑ.Δ.Ο.Π.

 

Ολόκληρο το ευρωπαϊκό και διεθνές νομικό οικοδόμημα για την καταπολέμηση του φασισμού και του ρατσισμού μετά την κόλαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην κοινή παραδοχή ότι ο κόσμος μας έπρεπε να απαλλαγεί άπαξ δια παντός από τα φαντάσματα του ρατσισμού που είχαν οδηγήσει στις ναζιστικές θηριωδίες. Αυτό προκύπτει εύκολα ήδη από την ανάγνωση του μνημειώδους κειμένου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ, αλλά και από τη μελέτη του Καταστατικού του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης και των πρακτικών της περίφημης δίκης που σήμανε την αφετηρία μιας νέας εποχής για το διεθνές δίκαιο εναντίον των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

 

Διαβάστε περισσότερα: ΝομικΑ εργαλεΙα στο ευρωπαϊκΟ και διεθνΕς δΙκαιο για τον αγΩνα κατΑ του φασισμοΥ ρατσισμοΥ