68 ΧΡΟΝΙΑ ΟΗΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΜΟ

Η αυριανή 68η επέτειος (24.10.13) ίδρυσης του ΟΗΕ συμπίπτει με την έναρξη της διεθνούς Εβδομάδας Δράσης για τον Αφοπλισμό (24-31 Οκτωβρίου) στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες αποπυρηνικοποίησης, αποστρατιωτικοποίησης και μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ευρύτερη περιοχή μας και τη χώρα μας.

Η περιοχή της Αν. Μεσογείου και Μ. Ανατολής, περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων, είναι από τις πιο στρατιωτικοποιημένες του κόσμου, απορροφώντας περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ο έλεγχος των εξαγωγών όπλων στην περιοχή προς όφελος της ειρήνης και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο ο κίνδυνος διασποράς πυρηνικών όπλων στην περιοχή, όπου το Ισραήλ αποδεδειγμένα κατέχει ένα πανίσχυρο πυρηνικό οπλοστάσιο, που μπορεί να θέσει σε κίνηση διαδικασίες ντόμινο για τον πυρηνικό εξοπλισμό και άλλων χωρών.

Συνεπώς, αποτελεί στόχο προτεραιότητας, σήμερα η μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Το στόχο αυτό πρέπει να υποστηρίξει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Με την ευκαιρία της εβδομάδας για τον αφοπλισμό θα έπρεπε να απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων το ζήτημα του αν υπερψηφίζει η χώρα μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σημαντικά ψηφίσματα που ήδη συζητούνται για την κατάργηση και την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, για τη μη επέκταση των εξοπλισμών στο διάστημα, για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή.

                                                                                               23 Οκτωβρίου 2013

               Το Δ.Σ. του ΠΑΔΟΠ