ΚΟΚΚΙΝΙΑ - 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κοκκινιά εκπροσώπων του «Πλοίου της Ειρήνης» που πραγματοποιεί το γύρο της γης για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και την πυρηνική απειλή, οι υπογράφουσες φιλειρηνικές οργανώσεις απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση:

Η Μέση Ανατολή είναι η πιο εύφλεκτη η περιοχή της γης με πολλές εστίες σύγκρουσης. Απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.

 

Ανησυχούμε έντονα για το ενδεχόμενο μετατροπής της Μ. Ανατολής και σε πεδίο πυρηνικού ανταγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή, η απειλή για την ευρύτερη περιοχή μας και την παγκόσμια ειρήνη θα είναι τεράστια.

Ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι μεγαλύτερος απ΄ οπουδήποτε αλλού. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον. Από την άλλη, δεν μας διαφεύγει ότι το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται και σαν πρόσχημα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές απειλές.

Πηγή ανησυχιών είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, με τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλειά τους να εντείνονται μετά και την τραγωδία και της Φουκουσίμα. τα απόβλητά τους είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα θανάτου και τις χώρες της περιοχής σε τοξικές χωματερές.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε στόχο προτεραιότητας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση ζωής για την περιοχή και όλη την ανθρωπότητα και μεγάλο βήμα στον αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παντού στον κόσμο.

Ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τη σύγκληση από τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης για τον στόχο αυτό.

Καλούμε το Ισραήλ, μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) να το κάνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία χώρα. Δεν αποτελούν μέσα άμυνας τα όπλα αυτά, ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους.

Η υπόθεση της ειρήνης και της συνεργασίας στη Μεσόγειο αφορά όλο τον κόσμο και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γι αυτό, είμαστε αλληλέγγυοι με τους αγώνες για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη σ΄όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, ιδιαίτερα στη δυτική της όχθη. Λέμε ΟΧΙ σ΄έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στην Αίγυπτο, ζητούμε την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος για την Παλαιστίνη, ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

 

Υπογράφουν

-Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

-Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου

-Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού

-Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (μέλος της IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985)

-Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ – μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Φίλοι τηςφύσης» - «Friends of Nature/Greece»

-Συνυπογράφει η Ιαπωνική ΜΚΟ «Πλοίο της Ειρήνης», που έχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών