Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ

ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Τιμώντας τα 70 χρόνια της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

1 Υπενθυμίζουμε ότι στο προοίμιο του εν λόγω ιστορικού κειμένου αναφέρεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο για έναν κόσμο δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ειρήνης.

2 Στην εποχή μας τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμιοποιούνται, είναι αδιαίρετα και αδιαπραγμάτευτα. Δεν είναι δυτική εφεύρεση, αλλά καρπός μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Δεν υπάγονται σε εθνικούς περιορισμούς, ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν τίθενται σε δημοψηφίσματα, όπως πρότειναν κάποιοι για την ίδρυση ή μη μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

3 Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ζήτημα πλειοψηφίας και μειοψηφίας, διότι αν έτσι συνέβαινε, τότε οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα έχουν.

 

4 Στο προσκήνιο έχουν έρθει σήμερα ποικίλες απειλές κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμα και στην Ευρώπη, όπου σημειώνουν άνοδο φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και νεοναζισμού. Ταυτόχρονα, επιχειρείται ο διαχωρισμός πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως συνέβαινε στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Όμως, δικαιώματα, όπως η απασχόληση, η υγεία και η παιδεία, αποτελούν προϋπόθεση από διάφορες απόψεις και για την ελευθερία του ατόμου.

5 Υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην ζωή, το οποίο συνδέεται αδιάρρηκτα με την υπεράσπιση της ειρήνης. Οφείλει η διεθνής κοινότητα, με την συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης, να προβεί σε ενέργειες για την κατοχύρωση και του δικαιώματος στην ειρήνη, ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος. Ο ΟΗΕ έχει ψηφίσει Διακήρυξη για το Δικαίωμα των Λαών στην Ειρήνη, που μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και την Βουλή για την διατύπωση άρθρου για το δικαίωμα στην ειρήνη, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

 

5 Δεκεμβρίου 2018

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:
Φαρμάκης τηλέφωνο 6974-339379
e
-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">alkis_2481@hotmail.com