ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ (24-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018)

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ (24-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018)

 

Όντας πλήρες μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (Νόμπελ Ειρήνης 1910), το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) συμμετέχει και φέτος ενεργά στην παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για τον Αφοπλισμό, που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ από το 1978.

Στην διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων, επισημαίνουμε, όχι μόνο τους κινδύνους και απειλές, αλλά και τις επιτυχίες του παγκόσμιου κινήματος για τον πυρηνικό και συμβατικό αφοπλισμό, με σημαντικότερη τη συμφωνία Ρέιγκαν- Γκορμπατσόφ, το 1987, για την απόσυρση από την Ευρώπη και την καταστροφή των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

 

Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει την «μόνη υπερδύναμη» από τη σημαντικότατη αυτή συμφωνία. Του ζητούμε να επαναδεσμευτεί, όπως οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει».

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Δράσης για τον Αφοπλισμό, απαιτούμε να τεθεί αμέσως σε ισχύ η συμφωνία του 1996 για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που μέχρι τώρα, έχει κυρωθεί από 183 χώρες, όχι όμως από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την υπογραφή από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών της Σύμβασης Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, που υιοθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με την συμμετοχή 122 χωρών. Επισημαίνουμε ότι η συμφωνία αυτή ήταν το επιστέγασμα πολύμορφων δράσεων, στην διάρκεια πολλών ετών, από αντιπυρηνικά και άλλα κοινωνικά κινήματα παντού στον κόσμο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Οι κίνδυνοι από την έντονη στρατιωτικοποίηση συνδέονται και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, δεδομένου ότι η Μ. Ανατολή είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης, στην οποία κατευθύνεται περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Γι’ αυτό και επιμένουμε στο αίτημα μετατροπής του συνόλου της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση που απαιτεί και την τήρηση της ιστορικής συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, από την οποία, δυστυχώς, επίσης αποχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Ταυτόχρονα, αντλούμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των δύο κρατών της   Κορεατικής Χερσονήσου, με την ενθάρρυνση και της Κίνας, επιλέγουν τον δρόμο της μετατροπής της περιοχής τους σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Επιλογή, που είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος Τραμπ, συναντώμενος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου 2017.

Ως σύγχρονο φιλειρηνικό κίνημα, θεωρούμε ότι   ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου. Γι αυτό, πέραν των αντιπολεμικών μας δράσεων, αναδεικνύουμε τις σχέσεις ειρήνης-δημοκρατίας, ειρήνης-ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνης-οικολογικής προστασίας. Προφανώς, ανησυχούμε για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, που τροφοδοτεί τον μιλιταρισμό, καθώς και αντιλήψεις επίλυσης των διεθνών προβλημάτων με την βία. Εργαζόμαστε για την επικράτηση μιας Κουλτούρας Ειρήνης και Μη Βίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της UNESCO.

 

Οκτώβριος 2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΔΟΠ