ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Προς κ. Μαρουάν Τουμπάσι,
Πρεσβευτή της Παλαιστίνης

18 Μαΐου 2018

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αγαπητέ κύριε Πρέσβη,
το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), που αποτελεί μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB), εκφράζει τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την πρόσφατη μαζική σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας από τις δυνάμεις του Ισραήλ.
Δυστυχώς, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην ιερή πόλη για Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, αποτέλεσε νέα τορπίλη για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή και ωμή καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου. Αναμενόμενες λοιπόν οι αντιδράσεις του παλαιστινιακού λαού, που διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμα του να ιδρύσει ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος στην γη του, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κατά την γνώμη μας, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, συνεπικουρούμενη από την κυβέρνηση Τραμπ, δεν υπηρετεί ούτε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ. Αντιθέτως, τα υπηρετεί η απόφαση του ΟΗΕ του 1947 για την ίδρυση δύο κρατών, ενός Παλαιστινιακού και ενός Εβραϊκού, στην ιστορική Παλαιστίνη, που πρέπει και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, δίπλα - δίπλα, με όρους ίσης ασφάλειας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, συνεργαζόμενοι στενά και με τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος                                                  Η Γεν. Γραμματέας
Πάνος Τριγάζης                                   Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου