ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

 

Με αιτήματα κατάργησης των πυρηνικών παντού στον κόσμο, ειρηνικής επίλυσης όλων των εν εξελίξει συγκρούσεων καταπλέει την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης» προερχόμενο από το Κουσάντασι της Τουρκίας. Μεταξύ των περίπου 1.200 επιβατών ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.  

 

Αυτό ανακοινώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Υποδοχής που οργανώνει τις σχετικές εκδηλώσεις.

 

 

 

Το Το φετινό, 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης», διάρκειας 93 ημερών, ξεκίνησε στις 12 Απριλίου από τη Γιοκοχάμα και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου στην ίδια ιαπωνική πόλη. Στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι πολλών εθνικών προελεύσεων από όλες τις ηπείρους.

 

Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες

 

Την συνέντευξη τύπου έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Πάνος Τριγάζης, ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας εκ μέρους της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών-ΑΚΙΠΟ και εκ μέρους της Ενωση Παλαιστινίων Γιατρών και Φαρμακοποιών στην Ελλάδα, ο Χασάν Κούτσι.

 

 

«Η επίσκεψη του Πλοίου της Ειρήνης στη Μεσόγειο συνοδεύεται από επίκαιρα μηνύματα» τόνισε ο Π Τριγάζης, προσθέτοντας ότι «το Πλοίο εισέρχεται στη Μεσόγειο δια του Σουέζ στις 8 Μαΐου, συνεχίζει προς τη Λεμεσό στις 9 Μαΐου. Από εκεί κατευθύνεται στην Σαντορίνη 11 Μαΐου και στο Κουσάντασι 12 Μαΐου και καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά στις 13 Μαΐου». Αναφερόμενος στον διάπλου της Μεσογείου, ο Π Τριγάζης τόνισε ότι μια αντιπολεμική και αντιφασιστική πρωτοβουλία όπως το Πλοίο της Ειρήνης δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μεγάλο θέμα των προσφύγων πολέμου, πολλοί από τους οποίους χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

 

Στη συνέχεια ο Π Τριγάζης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Υποδοχής στο χώρο διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ, που περιλαμβάνει χαιρετισμούς από την Δημοτική Αρχή Πειραιά, τον αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης-ΠΣΑΕΕΑ, καθώς και από μαθητές και μαθήτριες   του Ε’ Γυμνασίου Κερατσινίου που θα συνοδεύονται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Η εκδήλωση θα κλείσει με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, ο οποίος θα προσφέρει αναμνηστικά στην Ομάδα Χιμπακούσα.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Ομάδα των Ιαπώνων «Χιμπακούσα», συνοδευόμενη από εκπροσώπους της Οργάνωσης PeaceBoatр θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριον Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων, όπου η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και το προεδρείο θα κάνουν εκδήλωση προς τιμήν τους.

 

Το Πλοίο της Ειρήνης θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με προορισμό την Κατάνια της Ιταλίας.

 

Σημειώνουμε ότι το φετινό ταξίδι   είναι αφιερωμένο στην 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (9 Μαΐου) και τη θλιβερή 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).

 

Επόμενο ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, το 2016 που είναι ολυμπιακή χρονιά, έχει   υιοθετηθεί πρότασή του και το Πλοίο της Ειρήνης θα επισκεφθεί το Λιμάνι του Κατακόλου στον νομό Ηλείας.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ