Του Πάνου Τριγάζη

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ ο Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εξήντα έξι χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κόσμος είναι γεμάτος ανισότητες, η ειρήνη δοκιμάζεται σε πολλές περιοχές της γης και τα κοινωνικά δικαιώματα ισοπεδώνονται στην ίδια την Ευρώπη, που άλλοτε καμάρωνε για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Tην ίδια ώρα, η δημοκρατία συρρικνώνεται και υπονομεύεται ενώ γνωρίζουν έξαρση σε πολλές χώρες η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός.

 

 

Η σε εξέλιξη   βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επιδρομή κατά των δικαιωμάτων των λαών και των κοινωνιών προκαλεί παγκόσμια κοινωνική κρίση που είναι και βαθειά κρίση της δημοκρατίας.

Στη δική μας την πολύπαθη χώρα, οι μνημονιακές πολιτικές συνοδεύονται από βίαιες επιθέσεις τόσο στα ατομικά όσο και τα κοινωνικά δικαιώματα. Έχουν σπρώξει την κοινωνία σε νέες βαρβαρότητες με αποτέλεσμα, μεγάλες κοινωνικές πληγές και μαζικές παραβιάσεις Θεμελιωδών   Δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω την πρόβλεψη του άρθρου 28 της Οικουμενικής Διακήρυξης ότι «καθένας έχει δικαίωμα να επικρατεί μία κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η Οικουμενική Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση». Πρόβλεψη, που συνηγορεί υπέρ ριζικών κοινωνικών   αλλαγών καθώς και αλλαγών στο διεθνές σύστημα, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής προστασίας. Με άλλα λόγια, συνηγορεί υπέρ της διεκδίκησης μιας άλλης Ευρώπης και ενός διαφορετικού κόσμου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας μας, μια προοδευτική αλλαγή θα μπορούσε να είναι η συμπερίληψη του δικαιώματος στην ειρήνη, στη βάση σχετικών Διακηρύξεων του ΟΗΕ 1984 και της UNESCO 1997.

10 Δεκεμβρίου 2014